Besøksrutine ved Frøya Sykehjem gjeldende fra 13.01.21

Besøksrutine ved Frøya Sykehjem gjeldende fra 13.01.21

Covid 19 –pandemien er ikke over. Vi må fortsette det viktige arbeidet med å holde smitten bort fra sykehjemmet. Vi forholder oss til nasjonale retningslinjer. Besøksrutinen er nå endret der følgende tillegg er gjeldende;

• Det tillates ikke besøk ved sykehjemmet dersom besøkende har vært utenfor Norge (også grønne områder). Dette gjelder i 10 dager etter hjemkomst.
  • Hvis du kommer fra områder med høyt smittepress i Norge, ønsker vi at du gjennomfører 10 dager karantene før du besøker sykehjemmet.
  • Besøkende bes om å vurdere nødvendighet av besøk nøye og utvise ekstra stor varsomhet.
  • Anbefaling om bruk av munnbind gjelder også på sykehjemmet, og det bes om at det brukes under hele besøket.
  • Pårørende kan ta med seg sine hjem, under følgende forutsetninger:
    • Alle er friske
    • Det skal føres oversikt over nærkontakter
    • Dersom sykdom oppstår like før, eller under besøk, skal besøket avlyses/avsluttes.
    • Bruker vil bli testet for covid-19 når vedkommende kommer tilbake til sykehjemmet.
    • Det anbefales ikke opphold i offentlige rom så lenge situasjonen i øyregionen er uavklart.

I forkant av besøk

• Fysiske besøk må avklares/vurderes med institusjonen i forkant før besøket. Ansatte gjennomgår sjekkliste med pårørende pr.telefon.
  • Det settes restriksjoner for antall besøk til 1 besøk pr. pasient pr dag. Det er viktig at pasientens ønsker i forhold til besøk taes hensyn til og at pårørende da må kommunisere internt å fordele seg.
  • Det åpnes for at 3 besøkende kan komme samtidig på besøk inne på pasientrom, dette for å klare å overholde avstand.
  • Ved besøk utendørs gjelder samme smitteverntiltak som inne med minst 1 meters avstand og hånddesinfeksjon før og etter besøk. Det tillates flere besøkende dersom besøk foregår utendørs og man overholder 1 meters regelen under hele besøket.

• Pårørende kan ta med seg sine hjem, under følgende forutsetninger:
    • Alle er friske
    • Det skal føres oversikt over nærkontakter

• Pårørende eller andre som er syke, har luftveissymptomer eller er i karantene skal ikke komme på besøk. Vi ønsker at alle vurderer dette grundig før tenkt besøk

Under besøk

• Det skal føres protokoll med tidspunkt, navn og telefonnummer for alle besøkende. Det skal også føres opp hvilket rom som har hatt besøk.
  • Alle besøkende fyller ut et egenerklæringsskjema ved ankomst, dette ligger ved inngangen.
  • Husk god håndhygiene både før, under og etter besøket, også ved besøk utendørs.
  • Anbefaling om bruk av munnbind gjelder på sykehjemmet, og det bes om at det brukes under hele besøket.
  • Besøkende bør gå direkte til og fra pasientrom og ikke oppholde seg i fellesarealer/stuer. Hvis pasienten ikke har enerom, må besøk tilrettelegges i egnet rom eller telt. Dersom dette ikke er mulig vil man gjøre individuelle vurderinger/tiltak knyttet til dette.
  • Besøkende bør holde minst 1 meters avstand til ansatte og andre pasienter enn den de besøker. Forsøk også og holde avstand til den du besøker om det er gjennomførbart.  Det oppfordres uansett til å unngå ansikt-til-ansikt kontakt. Lokale vurderinger i forhold til fysisk kontakt kan forekomme. Vurderingen bør ta hensyn til smittespredning i lokalsamfunnet (kommunen) og risiko for alvorlig sykdom hos den som får besøk og øvrige beboere i institusjonen.
  • Pasienter kan ta imot gaver, blomster og lignende. Det er ikke behov for spesielle forhåndsregler, men viktig å følge generelle råd for håndhygiene, da dette vil forebygge indirekte kontaktsmitte.
  • Hvis besøkende har med mat bør alle utføre håndhygiene før maten serveres og inntas. Besøkende skal ikke benytte kjøkken i institusjonen.
  • Pasient bør utføre håndhygiene når de besøkende forlater rommet.
  • Besøkende bør informeres om at de ved symptomer på covid-19 med påfølgende prøvetaking, skal opplyse om at de har vært på besøk i institusjonen som del av smitteoppsporingen.

I etterkant av besøk

• Alle felles berøringspunkter i rommet hvor besøket foregår (eks. dørhåndtak, armlener, brytere, toalett), må rengjøres eller desinfiseres etter besøket.
  • Dersom pasienten har vært ute på biltur eller hjemme hos pårørende, utføres håndhygiene ved tilbakekomst før pasienten kommer inn i avdelingen.

Det er viktig at du som besøkende forholder deg til institusjonens smittevernrutiner. Vi følger føringer fra helsedirektoratet og vi ber om respekt for dette. Husk hvem vi ønsker å beskytte. Takker alle for tålmodighet og forståelse for situasjonen vi står i. Vi ønsker at vi skal kunne ha sykehjemmet åpent for besøkende, men er da avhengige av at alle gjør sitt for at man forebygger eventuell smitteføring.

Vi vil fortløpende evaluere og foreta justeringer ved behov. Dersom situasjonen i dagens samfunn endrer seg, ber vi om forståelse for at rutinene kan endres på kort varsel.

Ved spørsmål om fravikelse fra rutinen sendes forespørsel til korona@froya.kommune.no

SJEKKLISTE VED BOOKING AV BESØK

Når pårørende ringer for å avtale besøk, går vi gjennom følgende spørsmål med dem;

• Har du/evnt den andre som kommer symptomer på forkjølelse/hoste feber?
  • Har du vært utenfor Norge de siste 10 dager?
  • Har du vært bekreftet smittet av Covid 19, og når var eventuelt dette?
  • Har du vært sammen med andre som har vært bekreftet smittet av Covid 19?