Tilsyn

Viktig beskjed

Rapportering fra tilsyn er svært forsinket!

Kommunen har lagt en planstrategi (PDF, 187 kB) for hvordan tilsyn av privat avløp skal gjennomføres. Arbeidet skjer områdevis etter denne planen. 

Før tilsyn vil anleggseier motta varsel om tilsyn. 

Bakgrunn:
Kommunestyret i Frøya kommune har vedtatt å innføre et gebyr for tilsyn av spredt avløp. Dette tilsynet er lovpålagt og skal tilse at alle private anlegg er etablert og drives i henhold til gjeldende forskrifter og utslippstillatelser. Tilsynet av spredt avløp foregår i rotasjoner på 5 år der man betaler en del hvert år. Dette legges på siste slamavgift hvert år. Tilsynsgebyret skal kun dekke kostnaden ved gjennomføring av tilsyn. Tilsynsgebyret vedtas årlig i gebyrregulativet for Frøya kommune.

 

Hva er tilsyn?
Ved et tilsyn vil anlegget inspiseres visuelt for skader og andre mangler. Etter tilsynet vil eier motta en rapport av hva som har blitt inspisert der evt. Mangler påpekes. Ved større mangler vil kommunen pålegge retting. 

Dokumentasjon:
For å kunne gjennomføre et effektivt tilsyn vil kommunen i forkant av tilsyn etterspørre manglende informasjon om anlegget. Dette kan eksempelvis være kart over utslippsledning eller utslippstillatelse. Ved tilfeller der eier ikke har slik dokumentasjon, vil tilsynet utføres på bakgrunn av type anlegg og tilgjengelig informasjon.  

 

Tilsyn vil gjennomføres på følgende måte:

Før tilsyn: Huseier vil bli få et brev fra kommunen der det står at kommunen skal starte tilsyn i området og ber om at huseier klargjør sitt anlegg for inspeksjon. Dette innebærer å sørge for enkel framkommelighet (at anlegget ikke er nedgrodd). Samtidig vil tidspunkt for tilsyn bli oppgitt.

Før fysisk tilsyn vil anleggseier bes om å sende inn informasjon hvis kommunen mangler dette i sine arkiver. Innsendt informasjon vil arkiveres til senere tilsyn slik at du som eier ikke trenger sende inn på nytt. Hvis utslippstillatelse og kart ikke finnes vil anlegget bli bedømt ut ifra anleggstype og tilgjengelig informasjon.

Fysisk tilsyn: Huseier trenger ikke å være til stede under tilsyn.

Ved tilsynet vil anlegget bli synlig vurdert om det er noen mangler eller skader på anlegget som må korrigeres. For anlegg med høyere rensegrad vil også blindtester av anlegg gjennomføres der noen anlegg tas ut til kjemisk testing. Samtidig vil resultat ved service bli etterspurt.

Etter fysisk tilsyn: Etter at det er gjennomført fysisk tilsyn vil anlegg med større feil motta en rapport der tilsynet beskrives og registrerte feil påpekes. Ved små avvik vil dette kun registreres i kommunens systemer. 
Ved avdekking av større feil som fører til at et anlegg ikke fungerer etter hensikt vil huseier motta et varsel om pålegg om retting der forholdet vil bli forklart og det vil gis en frist for retting.
 

Oppfølging av avvik avdekket ved tilsyn

Avvik deles inn i to ut ifra avvikets omfang

Mindre avvik: Dette er avvik som kan føre til lavere rensegrad for anlegget men som ikke fører til en akutt fare for forurensning eller helse. Disse manglene vil bli påpekt i tilsynsrapporten og huseier vil oppfordres til å rette opp. Eks: mangel på dykker eller skade på lokk. 

Større avvik: Dette er større mangler eller skader som vil kunne føre til fare for forurensning eller helsefare. Dette kan eks. være skadet lokk, lekkasje eller manglende utslippsledning/utslipp til terreng. Større avvik vil bli fulgt opp med varsel om pålegg og en frist for gjennomførelse av tiltak.

 

Kommunen vil i første omgang konsentrere seg om oppfølging av større avvik, men oppfordrer til å rette mindre feil.