Kystpilegrimsleia

Kystpilegrimsleia - Nøkkelsted Sula

Kystpilegrimsleia starter i Egersund og ender ved nasjonalhelligdommen Nidaros domkirke i Trondheim. Både norske og utenlandske pilegrimer valfartet langs kystleia i Nidaros, som var det viktigste pilegrimsmålet i Nord-Europa frem til reformasjonen i 1537.

En pilegrim som har reist langs kysten og samlet inn minst 6 stempler fra de forskjellige nøkkelstedene langs leia i pilegrimspasset, samt et siste stempel fra Nidarosdomen har rett til Olavsbrev, delt ut ved Nidaros Pilegrimsgård i Trondheim.

Sula kapell er ett av disse nøkkelstedene langs den siste etappen av kystpilegrimsleia, og er Frøyas eldste kirkested. Det antas at det har vært kirke her siden 1400-tallet.

Sula er omtalt som «den hvite byen i havet», og er en av de over 4000 holmer og skjær som øykommunen Frøya består av. Fra Sula fyr er det en spektakulær utsikt i alle himmelretninger. Nærliggende bebodde øyer er Bogøya og Mausund. Litt lenger nord i frohavet ligger Gjæsingen, Sørburøy og Sauøya, med fiskeværet Halten lengst ut. Små øysamfunn med rik kysthistorie og gamle kirkesteder. Froan kapell på Sauøya stod ferdig i 1904, og omtales som «havets katedral». For å besøke disse øyene, se rutetilbud på atb.no

Ternabrygge.no Terna Brygge - "Smaken av Sula" er verdt et besøk. Bespisning.

Sulakultur.com  Overnatting i fyrvokterbolig, omvisning, arrangementer og bespisning.

Sularorbuer.no Overnatting og bespisning

Les mer om Kystpilegrimsleden

 

Kystpilegrimsleia